Ik neem jullie mee op wereldreis, in mijn eerste blog. We beginnen dicht bij huis, want we gaan de grens over. Ik neem jullie mee naar Duitsland. Wat is nou typisch Duits gebak? Dit en nog veel meer. Ik wens jullie heel veel lees plezier.
Velen van ons denkt aan Frankrijk als het over banket en of patisserie gaat, maar onze oosterburen zijn er ook bedreven in. Duitsland kennen wij vooral van Bier, Curryworsten, braadworsten en de schnitzels. Je koopt in Duitsland in een konditorei banket. In zo'n konditorei is er echt iets typerend aan de hand, het is een combinatie van een café en banketbakker. Nu dit gezegd te hebben ga ik jullie in deze wereldreis vertellen over drie Duitse klassiekers, de Schwarzwälder Kirschtorte, Frankfurterkranz en Bienenstich
Schwarzwälder Kirschtorte
De Schwarzwälder Kirschtorte is een chocolade kersen taart, doordrenkt met Kirschwasser (kersenlikeur). Er bestaan verschillende theorieën over het onstaan van deze taart. Is het een verwijzing naar de klederdracht van de vrouwen dragen in Zwartewoud of is het omdat er vroeger in het Zwartewoud door jagers Kirschwasser werd gebrouwen. Misschien is het wel de donkere chocolade die er gebruikt wordt, die verwijst naar het Zwartewoud. Laat we maar zeggen het is een combinatie van bijde.

Foto: Wikimedia
Frankfurter Kranz
De Frankfurter Kranz is een biscuit in tulband vorm, gevuld met botercrème en kerzen confituur, gegarneerd met nogatine en kerzen. De Frankfurter Kranz ziet er uit als de keizerskroon van de Duitse keizer, dit als herinnering aan, dat Frankfurt de krongsplaats was waar de keizer gekroond werd. De Frankfurter kranz ziet er toch uit als kroon, zo goud en zie je de robijnen blinken.

Foto: Gerbens Bakery (Frankfurter Kranz met frambozen i.p.v. kersen)
Bienenstich
Bienenstich best een gekke naam voor iets lekkers, want als je het naar het Nederlands vertaald is het een bijensteek. Het traditionele Duitse gebakje is gemaakt van bladerdeeg met gist, gevuld met banketbakkersroom en een topping van suiker, amandelschaafsel en ei (victoriabeslag). Ik denk dat velen niet van een bienenstich hebben gehoord, daarom heb ik naar dit pareltje gezocht.

Foto: Wikimedia
Ik hoop dat jullie mijn eerste blog leuk vonden. Laat het mij vooral weten in de reacties hier beneden. Zet ook in de reacties hier beneden naar welk land we de volgende keer op wereldreis gaan. Tot de volgende blog!
Good bye, Adjeu,
Gerben
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een leuke blog Gerben! Ik hoop snel op een nieuwe. Groetjes Yvonne.